De open brief die je hieronder vindt is een van de manieren waarop we als Reclaiming the Lowlands stelling nemen in de wereld.

Deze brief is gestuurd naar vredesgroepen, andere heksengroepen en de media.

Elders op deze site vind je een manier om zelf een 13 stappen-ritueel voor vrede uit te voeren.

Merry Meet,

Wij, mannen en vrouwen uit verschillende groepen en netwerken op sociaal en magisch vlak, spreken ons uit tegen een oorlog in Irak.
We wonen in de Lage Landen, Nederland en België, waar twee wereldoorlogen al hun vernietigende werking hebben gedaan.
De meesten van ons zijn van 'na de oorlog' en willen dat graag zo houden.
We hebben niet zelf meegemaakt hoe geweld onze huizen, onze stad vernielde, zoals in Rotterdam, hoe onze geliefden bij elkaar gedreven werden zoals in Westerbork, hoe ze domweg vermoord werden, zoals in Putten, hoe onze mannen, vaders, minnaars en broers de dood vonden in de loopgraven, hoe haat en angst in de harten van kinderen geplant werd, overal.
We hebben niet zelf meegemaakt hoe onze ouders, onze kinderen, familieleden, vrienden, buren, collega's en stadsgenoten werden beschuldigd van afwijkend gedrag, verdacht gemaakt, als bedreigend werden gebrandmerkt en uitgestoten tot ze uiteindelijk werden afgevoerd om vermoord te worden in concentratiekampen, zoals met socialisten, joden, zigeuners en homo's is gebeurd.

Onze ouders en grootouders hebben dat wel meegemaakt.
Zij hebben ons getoond dat de pijn en het verdriet is die een oorlog veroorzaakt, levenslang is. Niet alleen bij de slachtoffers ervan en hun kinderen, maar ook bij de daders en hun kinderen.
Ze hebben hun oorlogservaringen eindeloos herhaald tegen ons. 'Zorg dat dit nooit weer gebeurt', hebben ze ons verteld. En jarenlang hebben we op herdenkingen aan elkaar beloofd dat wij ervoor zullen zorgen dat het nooit weer zal gebeuren.
Of ze zwegen jarenlang over hun oorlogservaringen, droegen hun pijn met zich mee zonder er woorden voor te kunnen vinden, uit schaamte, uit onmacht sprakeloos. Ook daaruit hebben we geleerd: zorg dat dit nooit weer gebeurt.
Nu nog, zestig jaar later, kunnen wij de littekens aanwijzen van de oorlogen die hier gewoed hebben. In onze ouders, in onszelf, in onze omgeving.

Met elke oorlog zijn grote belangen gemoeid. Olie, macht, geld. Maar het effect van elke oorlog is hetzelfde voor ieder die niet direkt in die belangen mee deelt. Levenslange wonden voor slachtoffers, daders en hun kinderen. We willen niet dat in Irak ook een Westerbork gaat ontstaan, een Rotterdam, de Kempen. Oorlog vervuilt niet alleen de geest en de samenleving, maar ook aarde,
lucht en water, waar we ons als heksen extra nauw mee verbonden weten.
Wij, mannen en vrouwen van de Lage Landen, spreken ons uit tegen de oorlog in Irak.
Wij zetten maatschappelijke middelen en het gebruik van magie in om zo'n oorlog te voorkomen.

We roepen de krachten van de elementen en de hulp van de Godin aan om vrede werkelijkheid te maken.
We weten dat heksen tijdens de tweede wereldoorlog in staat zijn geweest om met magie een aanval op Engeland te vermijden en we weten dat we op dit moment met veel meer heksen zijn dan toen.
Samen met onze collega's uit Amerika en Duitsland treden we aan, met covens en soloheksen, om te werken voor vrede, wereldwijd, te beginnen in Irak.

Wees Gezegend,
Reclaiming The Lowlands